• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

5’li çeteye insanlık dersi

Yeniakit Publisher
2016-05-24 06:44:00 - 2016-05-24 06:35:48
5’li çeteye insanlık dersi

Dünya İnsani Zirvesi’nde 60 ülkenin liderlerine seslenen Cumhurbaşkanı, BM’yi topa tutarak dünyaya ders verdi. Erdoğan, “Kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Güvenlik Konseyi’ne ihtiyacımız bulunuyor. Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5’ten büyüktür diyoruz” dedi.

MURAT ALAN / İSTANBULBM’nin 71 yıllık tarihinde ilk kez düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da başladı. 170 ülkeden 6 binden fazla davetlinin katıldığı zirvede Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerindeki insani sorunlar ve mültecilerin durumu masaya yatırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Almanya Başbakanı Angela Merkel,  Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanı sıra 60 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katıldı. 

5 ÜLKENİN SİYASİ ÇIKARLARINA MAHKÛMİYET 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin Yuvarlak Masa Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Güvenlik Konseyi’ne ihtiyaç olduğunu belirterek, “Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5’ten büyüktür diyoruz. İnsanlığın kaderini, 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkûm etmek, ne akla, ne vicdana ne de hakkaniyete sığmaz” dedi. BM’yi topa tutan Erdoğan, şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler teşkilatının bundan 70 yıl önce kurulmasındaki temel amaç, insanlığı ölüme, yıkıma ve az gelişmişliğe mahkûm eden çatışmaların önlenmesiydi. Ancak 70 yıllık tarihine bakınca BM’nin en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadığını görüyoruz. Bunda hepimizin en çok da BM Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğu bulunuyor. 6 yıldır devam eden Suriye krizinde bunu çok net bir şekilde gördük, yaşadık. Veto hakkını zaman zaman sorumsuzca kullanarak, maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani oluyor.”

VARİL BOMBALARINDAN KAÇANA KAPIMIZ AÇIK

Dünyada savaşların, doğal afetlerin, salgın hastalıkların ve iklim değişikliğinin yol açtığı krizlerin insanlığın huzurunu tehdit ettiğini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Zirvede bulunanlar olarak hepimizde acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını biliyoruz. Bu anlayışla Türkiye bugün dünyanın 140’ı aşkın ülkesinde insani ve kalkınma yardım faaliyetleri yürütüyor. Aynı zamanda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Büyük bir iftiharla belirtmek isterim ki bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi varil bombalarından kaçan ister Suriyeli olsun, ister Iraklı kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlığa kapamayacağız.” 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ELİ KANLI DİKTATÖRLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

İnsani yardım konusunda yapılması gerekenleri de sıralayan Erdoğan, şunları ifade etti: “İlk olarak yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçilmesi için her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini, yenilerinin de önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz arabuluculuk çabalarını sürdürüyoruz. Suriye’de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz. Bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Yerlerinden edinen kadınlara, çocuklara, engellilere ve diğer tüm mazlumlara daha fazla yardımcı olacağız. BM Barışı İnşa Fonu’na 2020 yılına kadar toplam 1 milyon dolar tutarında ilave mali katkıda bulunacağız.”

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23