• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

28 Şubat’ın izleri hâlâ taze

Yeniakit Publisher
2018-02-18 10:22:00 - 2018-02-18 10:24:22
28 Şubat’ın izleri hâlâ taze

Türkiye tarihine “postmodern darbe” olarak geçen ve dönemin generalleri tarafından “bin yıl süreceği” iddia edilen 28 Şubat süreci, bin yıl sürmedi ancak o dönemde yaşanan mağduriyetlerin etkisi, 21 yıl geçmesine karşın hafızalardan silinmedi. Türkiye’de “irtica” tartışmaları kapsamında en büyük darbeyi başörtülü kadınlar aldı.

Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın bütün itirazlarına rağmen, MGK kararları, 14 Mart’ta Meclis’ten geçerek uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı tarafından, 26 Mart’ta tüm illere “başörtüsü yasağı genelgesi” gönderilmesiyle ilk uygulama başlamış oldu. Bu tarihten itibaren laiklik ve irtica tartışmaları çerçevesinde ele alınan “başörtüsü yasağı” nedeniyle, birçok kamu görevlisi hakkında soruşturma açıldı, hatta bazılarının işlerine son verildi. Öğrencilerin de başörtülü bir şekilde eğitim almaları yasaklandı.

HAKSIZLIĞIN SEMBOLÜ OLDU

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde, hemşirelik bölümü birincisinin, başörtülü olduğu için törene alınmaması, o yıllarda 28 Şubat haksızlıklarının sembolü oldu. İstanbul Üniversitesinde, 1997 yılında başörtülü öğrencilerin kayıtları yapılmadı. Bunun için üniversite yöneticilerinden Nur Serter başkanlığında ikna odaları kurularak, başörtülü öğrencilerle özel görüşmeler yapıldı.

BAŞÖRTÜLÜ VEKİLE İZİN YOK

Merve Kavakçı, 1999 yılında Fazilet Partisi’nden milletvekili seçildi ancak başörtülü olduğu için Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yemin etmesine izin verilmedi. Kavakçı, Genel Kurul salonuna geldiğinde Fazilet Partisi dışındaki partilerin milletvekilleri ayağa kalkmış, sıraların üzerine vurarak “Dışarı” sloganları atmışlardı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İMAM HATİPLERİN ÖNÜ KESİLDİ

İmam hatip lisesi ve meslek lisesi öğrencilerinin sadece kendi alanlarında üniversite okumalarına izin verilirken, diğer üniversitelere girmelerinin önüne büyük bir engel konuldu. Öte yandan; üniversite sınav puanlarının hesaplanmasında katsayı uygulamasına geçilerek, öğrencilerin puanları düşürüldü. Bu uygulama nedeniyle, bu okullara giden öğrenci sayılarında büyük bir düşüş yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Refah Partisi hakkında, “Laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemlerin odağı olduğu” iddiasıyla kapatma davası açtı. Refah Partisi, 16 Ocak 1998’de kapatıldı.

EKONOMİYE MALİYETİ 381 MİLYAR DOLAR

Anadolu'da 28 Şubat öncesinde kurulup büyüyen bazı şirketler, "yeşil sermaye" olarak fişlendi. O dönemde yürütülen çeşitli kampanyalarla "yeşil sermaye" diye ürünlerine satış yasakları konan şirketler birer birer kapatıldı. 28 Şubat sürecinin sebep olduğu toplam ekonomik zararın 381 milyar dolar olduğu ifade edildi. Bu süreç ve sonrasında gerçekleştirilen başarısız ekonomi politikaları, 2001 krizinin kapısını araladı. 28 Şubat süreci ve 2001 krizinin oluşturduğu iç borcu kapatmak için 251 milyar 563 milyon dolar ödendi.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23