• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'26 bölümden uzak durun'

Yeniakit Publisher
2015-07-14 11:00:00 -
'26 bölümden uzak durun'

Üniversite sınavlarında bazı bölümlere talebin fazla olması, üniversiteli işsizler ordusunun her geçen gün daha da artmasına neden oluyor.

KKTC Yükseköğrenim Dış İlişkiler Müdürü Ziya Öztürkler, KKTC’de her hangi bir üniversiteyi tercih edecek adaylara ‘’26 bölümden uzak durun’’ tavsiyesinde bulundu.

 

Öztürkler, ‘’Eğer öğrenciler mezun olduklarında KKTC iş sahasında çalışmayı düşünüyorlarsa şu bölümleri çok tercih etmesin’’ diyerek bölümleri sıraladı…26 bölümde; Mimarlık, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Hukuk, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo TV Sinema, İngilizce Öğretmenliği, Uluslararası İlişkiler, Türkçe Öğretmenliği gibi bölümler yer alıyor

 

Belirlenen ihtiyaç fazlası bölümler ise şunlar: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Bilimleri, İşletme, Mimarlık, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Hukuk, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo TV Sinema, İngilizce Öğretmenliği, Uluslararası İlişkiler, Türkçe Öğretmenliği, Beslenme Diyetetik, Grafik Tasarım, Uluslararası İşletme, Uluslararası Hukuk, Hemşirelik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, İşletme Yönetimi, Eczacılık ve Elektrik Elektronik Mühendisliği.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

26 bölümün dışında Çatışma, Milli Eğitim Bakanlığı ve Devlet Planlama Örgütü'nün yürütmüş olduğu çalışmalar sonucunda KKTC için TC'nin göndermiş olduğu kontenjanlar olduğunu belirten Öztürkler, "Özellikle Maden, Petrol ve Doğalgaz ve Mekatronik Mühendisliği gibi alanlarda açık olduğunu görüyoruz. Yeni ve farklı alanlara doğru yönelimlerin olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bununla beraber özellikle Dil ve Konuşma Terapisti alanı ciddi ihtiyaç duyulan alanlardan bir tanesidir. Kimya ve Fizik alanında ise öğretmen açığı olduğunu vurgulayabiliriz. Odyoloji ve Ergoterapi gibi farklı alanlara da gençlerimizin yönelmesi gerektiğini söyleyebilirim" dedi.

 

KKTC'de, Hukuk bölümüne yığılma yaşandığını vurgulayan Öztürkler sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 4-5 yılın içerisinde Hukuk bölümüne yığılma yaşandı ve 3-4 yıl içerisinde çok yüksek miktarlarda avukat mezunu vereceğiz. Bunun dışında bakıldığı zaman Eczacılık, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Rehberlik, Mimarlık ve Beslenme ve Diyetik bölümlerinde çok fazla yığılma yaşanıyor. Son 3-4 yıl içerisinde de KKTC vatandaşı birçok öğrenci bu bölümlerden mezun olacağı için meslek seçimi yapma noktasında eğer -KKTC iş sahasında çalışmayı düşünüyorlarsa- bu bölümleri çok tercih etmemeleri gerektiği İnancındayım. Bazı öğrencilerimiz 'sadece KKTC değil Türkiye veya 3. ülkelerde çalışma anlayışıyla bu bölümlere giriyorum' yaklaşımını gösterebiliyor. Kısıtlama noktasına girmiyoruz, ama bizim açıkladığımız 26 bölümde KKTC'de çalışmak isteyenler için, aslında bu bölümler iş sahası açısından kapalı bölümlerdir."

 

egitimrehberi / 14 Temmuz 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23