• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2023 Hedefleri için başkanlık sistemi şart

Yeniakit Publisher
2015-11-26 20:43:00 -
2023 Hedefleri için başkanlık sistemi şart

1 Kasım seçimlerinde sandıktan çıkan istikrarın Türkiye’de kalıcı hale gelmesini isteyen iş dünyasının patronları Türkiye için en ideal yönetim sisteminin başkanlık olduğunu söylediler. Patronlar, “2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi hayata geçirilmeli. Türkiye’nin geleceği başkanlık sisteminden geçiyor” dediler.

1 Kasım milletvekili seçimlerinde sandıktan çıkan siyasi istikrarın Türkiye’de kalıcı hale gelmesini isteyen iş dünyasının patronları, “2023 hedefl erine ulaşabilmesi için Türkiye’ye
özgü başkanlık sistemi hayata geçirilmeli.

Türkiye’nin geleceği başkanlık sisteminden geçiyor” dediler. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan patronlardandan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) eski Başkanlarından Dr. Ömer Bolat, 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan tablonun başkanlık sisteminin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Dr. Bolat, “Başkanlık sisteminde seçimin ertesi günü yeni hükümet rahatça kurulabilmektedir. Başkanlık sisteminde istikrarı sağlamak kesin olarak mümkündür. İçeriden ve dışarıdan
vesayetçi güçlerin partiler üzerinde ağır baskı kurarak hükümetleri yönlendirmesi büyük ölçüde engellenebilecek ve karar alma kolaylaşacak. Bugün bir çok ülke bu sistemle yönetiliyor ve Türkiye içinde başkanlık sisteminin çok faydalı olacağını düşünüyorum“ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN YENİ HEDEFLERİ İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ GEREKLİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye’de yeni parlamento aritmetiğinde yeni bir anayasa değişikliğinin mutlaka olacağına dikkat çekti. Koca, “Türkiye’nin 2023 hedefl erine ulaşabilmesi için Türkiye’ye özgü başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye sadece stratejik bir konum
itibariyle yükselen bir yıldız değil aynı zamanda kurumlarıyla da jeopolitik konumuna uygun, bölgesinde yükselen bir yıldız olmaya devam eder.

Başkanlık sistemi de bu ülkenin yıldızının yükselmesindem çok önemli katma değer sağlar” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ, ÜLKEDE İSTİKRARI KALICI HALE GETİRİR

Türkiye’nin 7 Haziran seçimlerinin ardından yeniden istikrarı kazandığına vurgu yapan Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik de, “Başkanlık sistemi, uygulandığı ülkelerde olduğu gibi ülke bütünlüğünü ve istikrarı sağlayacak bir imkan getirebilir. Türkiye’de başkanlık sistemine geçildiğinde çok parçalı bizim kültürümüzde kalıcı olarak
istikrara neden olabilir. Ana muhalefet partisi, son iki seçimde olduğu gibi iktidarın alternatifi olamamış ve daha uzun yıllarda olamayacaktır. Başkanlık sistemi olduğunda ise ana muhalefet iktidarın alternatifi olarak başkanlık yarışına katılabilecektir.

Başkanlık sistemine geçildiğinde Türkiye’de baraj sorunu olmayacak, bütün siyasi partiler, halkın bütün kesimleri parlamentoda temsil edilecektir.

Başkan güçlü bir parlamento aritmetiğince denetlenecek ve yönlendirilecektir” diye konuştu. Türkiye’nin koalisyonlardan çok çektiğini ve bu çıkmazdan kurtulabilmesi için başkanlık sisteminin ülke için hayati önem taşıdığını belirten Güneydoğu  Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, “Türkiye’nin geleceği başkanlık sisteminden geçiyor. Başkanlık sistemi geldiğinde siyasette istikrar, ekonomide istikrar ve dolayısıyla ülkede istikrar olacaktır. Ülkede istikrarın olması durumunda ise Türkiye’nin dünyadaki önemi ve konumu daha da büyüyecektir” dedi.

TÜRKİYE İÇİN İDEAL BİR SİSTEM

1 Kasım’da yakalanan istikrarın daha da ileriye götürülebilmesi için Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini belirten Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Jeopolitik olarak kritik bir noktadayız. Türkiye’nin bu noktada vereceği kararların tek bir ağızdan çıkması ve bir tek vücuttan oluşmasını arzu ediyoruz. Türk iş dünyası olarak
da biz, başkanlık sisteminin Türkiye için ideal bir sistem olacağını düşünüyoruz. Yeni dönemde Türkiye için başkanlık sistemi istikrar ve gelecek açısından elzem bir sistemdir” şeklinde konuştu.

Başkanlık sisteminin Türkiye’yi dünyanın en büyük ülkeler arasına girmesinde etkili olacağına işaret eden Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün ise, “Başkanlık, Türkiye’nin kurtuluşu olacak.

Çünkü, Türkiye’nin parlamentosuyla, demokrasisiyle halkın menfaatine olan bazı meseleler maalesef çözülemiyor. Başkanlık sistemiyle birlikte ülkedeki kronikleşmiş sorunlar çözülmüş olacak” dedi.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23