• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2016 yılında 60 bin dar ve orta gelirli vatandaşa konut

Yeniakit Publisher
2016-06-06 16:16:00 -
2016 yılında 60 bin dar ve orta gelirli vatandaşa konut

Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, 2016 senesinde 60 bin dar ve orta gelirli vatandaşın konut sahibi olacağını söyledi. 2023 hedefleri kapsamında amaçlarının 5.5 milyon insanın ev sahibi yapmak olduğunu vurgulayan Turan, emeklilere özel konut projeleri de geliştirdiklerini belirtti.

Dar ve orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için yıllardır proje üreten TOKİ, bu yıl sonuna kadar 60 bin vatandaşı ev sahibi yapacak. TOKİ Başkanı Ergün Turan hedeflerinin, 2023 yılına kadar 5.5 milyon insanı ev sahibi yapmak olduğunu belirterek “2016 yılı için bir diğer hedefimiz, her yöreye farklı mimari, yöresel içerikler taşıyan yatay mimari ile konutlar inşa etmek” dedi.

 Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin ana teması nedir?

Artık TOKİ sadece konut değil, master planlı büyük yerleşim projeleri hayata geçiriyor. Ülkemizin farklı şehirlerindeki büyük konut alanlarında yürüttüğümüz uygulamalarımızı “Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi” ile farklı bir safhaya taşıdık. 8,5 milyon metrekarelik alana kurulu 50 bin konutluk üretim alanıyla Gaziantep Kuzey Şehir, söz konusu mega projemizin (Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi) en büyük uygulama alanı ve Türkiye’nin ulusal ve uluslararası ölçekte gözbebeği olacaktır. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz ve üzerinde çalıştığımız en büyük projelerden biridir. Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir projedir.  Yaklaşık 250-300 bin kişinin ikamet edeceği bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesi olacaktır.  Kuzey Şehir Projesi, tasarımdan planlamaya, projelendirmeden uygulamaya, çok boyutlu ele alınmaktadır. Az katlı konutlar üretilecek, yatay mimariye ağırlık verilecek ve Mahalle konseptini gözeten bir planlama anlayışı olacaktır. Proje de alt ve üst gelir grupları da yer alacak; nicelikleri kadar, nitelikleri de artırılmış konutlar üretilecektir. 2023 yılına kadar bitirilmesi planlanan bu proje, mevcut şehirle entegre olmuş, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde ‘merkez’ nitelikleri barındıran, sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu bir şehir olacaktır.

BÜYÜK YERLEŞİM PROJELERİ HAYATA GEÇİYOR

TOKİ konut ve sosyal donatı üretiminde ne durumdadır? Ve hedefleri nelerdir?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2002 yılından bu yana yaklaşık 720 bin konut ve 8 bini aşan sosyal donatı üretim rakamına ulaştık. 1984-2002 yılları arasında 19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden, her yıl 50-60 bin konut üreten bir idare konuma geldik.  TOKİ olarak bugün sosyal konut üretiminde başka bir evreye geçtik. Yerel mimariyi barındıran yatay mimari ile sosyal konut üretmeye başladık. Sadece konut üretmek yerine yeni yaşam alanları, yeni şehirler inşa etmeye başladık. TOKİ,  olarak asli görevimiz olan konut üretiminin yanında sosyal donatı alanları, kamuya yönelik uygulamalar da geliştiriyoruz. İdarenin uygulaması ve kamu kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde 8 bin344 sosyal donatı uygulaması başlattık. Bunların içinde 40 bin 116 yatak kapasiteli 266 hastane projemizin 146’sını tamamladık. 544’inin finansmanı idare olarak yaptığımız okul inşaat sayımız 1.006 rakamına ulaştı. İdare olarak 16 üniversite inşaatımızdan bir kısmını da tamamladık. Ülke genelinde 509 bin kapasiteli 18 stadyum inşaatımız devam ediyor. İnşaatını üstlendiğimiz stadyumların dört tanesini tamamlayıp teslim ettik. Ülkemizin futboluna katkı yapacak 15 stadyum inşaatımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl, UEFA standartlarına uygun, çevreci ve akıllı stadyumlarımızdan bir kısmı da hizmete girecek. İdare olarak 66 bin 190 kapasiteli 184 adet yurt/pansiyon ve hizmet binalarımızın inşaatı devam etmekte ve ülkemizin 50 yıllık açığını kapatacaktır.  569 cami, 95 sağlık Ocağı, 42 kütüphane, 991 spor salonu uygulamalarımız da devam ediyor.

YATAY MİMARİYE GEÇİYORUZ

TOKİ ‘deki yeni değişimler nelerdir?

TOKİ, olarak artık farklı bir evreye geçtik. Sadece bina inşa etme aşamasından 10 binlerle ifade edilen yüksek yaşam kalitesine sahip konut alanlarını hayata geçiriyoruz. Bir mega proje olan ‘Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler Projesi’ni hayata geçirdik. İdare olarak artık yeni üretim disiplinleri geliştirdik. Bunlar, yerel ve yatay mimari, mahalle kültürü hayat bulan yeni yaşam alanları olarak sıralanıyor. TOKİ olarak yeni üretim disiplinleriyle, yeni üretim modellerini hayata geçirmeye başladık; bu doğrultuda yatay mimari, yöresel mimari, semt kültürünü barındıran mahalle konsepti ve kalite unsurlarını temel hareket noktalarımız olarak belirledik; tüm yeni projelerimizi bu temel bakış doğrultusunda şekillendirdik. Kalite unsurunu, TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşulu olarak görüyoruz. Artık üreticilerimiz de TOKİ’nin kalitede yeni bir safhada olduğunu çok iyi biliyor, bu temel parametre ışığında bizimle işbirliğine girebiliyorlar.”

TOKİ olarak ‘Yeni Yerleşimler Yenilen Şehirler’ projesini hayata geçirdiniz. Bunu amacınız ve hedefiniz nedir?

Türkiye’nin farklı şehirlerinde alt ve orta gelir grubuna dönük binlerce konutluk yeni yerleşim alanları projelendirerek; samimi, sıcak ve insan ilişkilerinin ön planda olduğu yeni şehirler kuruyoruz. Yeni üretim disiplinlerimiz arasında yer alan yerel ve yatay mimari konsept, yeni ve sağlıklı binaları geleneksel semt kültürüyle birleştirecek mahalle konsepti, yüksek kalite prensibi temelinde projelerimize yansıtıyoruz. Anadolu’nun pek çok şehrinde, konut birimlerini 10 binlerle ifade edilen yüksek yaşam kalitesine sahip konut alanlarının bulunuyoruz. Şanlıurfa, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Manisa bu şehirlerimizden bazıları. Şehrimizde, kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023’e kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanları kuruyoruz.

EMEKLİLERE YÜZDE 25 KONTENJAN

Emekli ve dar gelirli vatandaşlara yönelik yeni projeleriniz var mı? Varsa nelerdir?

2016 hedefimiz ise 60 bin konuta çıkardık. Bu şu demek oluyor; 2016 yılında 60 bin dar ve orta gelirli vatandaşımız konut sahibi olacak. TOKİ, projelerimizde emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırıyoruz. ‘Emekliler özel’ konut projeleri de geliştiriyoruz. Anadolulu emeklileri 250 liradan; büyükşehirlerdeki emeklileri ise 350 liradan başlayan taksitlerle ev sahibi yapıyoruz. ‘Emekliler İkinci Bahar’ kampanyaları başlattık. İlk etapta 17 ilde 4340 konut için ön talep toplayıp, kura çekimlerini yaptık. Yoğun talepten kampanyada yeni konutlar satışa koyduk.

Kentsel dönüşümde öncü olan TOKİ kentsel dönüşümde neler yaptı ve planları nelerdir?

Kentsel dönüşümün kapsamında 49 ilde 129 farklı projede dönüşüm çalışmalarının sürüyor. Kentsel dönüşüm sürecinde 237 bin konutun dönüştürülmesini planladık. Bu plan çerçevesinde 75 bin konutun üretimini tamamladık. Özellikle gecekondular ile çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesinin önemli bir süreci içeriyor. Gecekondular, sadece ülkemizde değil dünyada da büyük bir problemdir. Yaklaşık 900 milyon insan gecekondu ve benzeri koşullarda yaşamaktadır.  İstanbul’da 16 ilçede (Fatih, Başakşehir, Üsküdar, Avcılar, Bağcılar, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Maltepe, Şişli, Kağıthane, Zeytinburnu, Ataşehir, Çatalca) ise kentsel yenileme çalışması yürütmekteyiz.

2023 HEDEFİ 5.5 MİLY0N KİŞİYE EV 

2016 hedefi nedir?

Önümüzdeki yıllarda planlar neler?

Ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden konut ve inşaat sektörünün öncü kuruluşu Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak 81 ilde 3 bini aşkın şantiye ile hayata geçirdiğimiz 720 bine yakın konut ve sosyal yaşam projesine, 2023 hedefleri doğrultusunda yeni bir ivme kazandırıyoruz. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak, insanımızın en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ülkemizin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kuruyor; onlarca konut projesini hayata geçiriyoruz. Bugün 3 milyonu aşkın vatandaşımız TOKİ’nin ürettiği konutlarda yaşıyor. 2023 yılı için hedefimizi 1 milyon konut olarak belirlemiştik; emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Dolasıyla amacımız 2023 yılında 5,5 milyon insanımızı ev sahibi yapmaktır. Bu yıl içinde hedefimiz 60 bin konutu ihale etmektir. Mayıs sonu itibari ile bu hedefin yarısını yakalamış durumdayız.  İdare olarak her yıl 60 bin vatandaşımızı konut sahibi yapacağız. 2016 yılı için bir diğer hedefimiz, her yöreye farklı mimari, yöresel içerikler taşıyan yatay mimari ile konutlar inşa etmektir.

Yurtdışından TOKİ’ye proje teklifleri var mı? Neler, hangi ülkeler?

İdaremiz ürettiği projeler ile dünya çapında örnek alınan bir idare durumuna geldi. bazı ülkelerin TOKİ modeline geçmek istiyor.  Yaklaşık 90 ülkeden işbirliği ve tecrübe aktarımı konularında talep geliyor. TOKİ modelini öğrenmek ve uygulamak isteyen ülkelere bilgi aktarımı yaparak tecrübelerimiz paylaşıyoruz.  Afganistan, Kazakistan, İran, Pakistan, Gana gibi ülkeler TOKİ’yi ziyarete gelip, işbirliği yapmak ve TOKİ modelini öğrenmek istiyor. Konut üretiminde ki tecrübelerimizi, uygulamalarımız yurtdışında paylaşıyoruz.  İdaremiz dünya çapında rol ve model alınıyor. Son olarak, dost ve kardeş ülkemiz Azerbaycan, TOKİ tarafından uygulanan finansman modelini örnek alarak Konut ve İnşaat Yapım Kamu İdaresi’ni kurdu, dost ve kardeş ülkemiz olan Azerbaycan’la tecrübelerimizi de paylaştık.

DOĞU’DA 126 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ

Güneydoğu’nun yeniden inşasındaki planlar neler?

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden konut için yoğun talep geliyor. Bu talebi karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar Doğu ve Güneydoğu’da 126 bin 788 konutu tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim ettik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde şu anda devam eden 17 bin 574 konut ile toplam 144 bin 362 konut rakamına ulaşacağız. Doğu ve Güneydoğu’da devam eden uygulamalar ile toplam yatırımlarının yaklaşık 16 milyar TL olacak. Yatırımlarımızın  içinde 66 hastane, 63 pansiyon, 20 sağlık ocağı, 115 lise, 164 ilköğretim okulu, 13 kreş, beş sevgi evi, 161 cami ve dört stat bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu’da konut inşasında önceliğimiz yerel olanın, tarihin, sit alanlarının korunmasıdır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde, tarihi dokuya zarar vermeden, Gaziantep, Mardin Adıyaman, Batman ve diğer şehirlerimizde projelerimiz devam ediyor. Bu projelerde kentlerin aslına uygun, yerel özelliklerini koruyacak şekilde iyileştirilmesi önem arz etmektedir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23