• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2014’te Türkiye’ye yeni model yağacak

Yeniakit Publisher
2014-01-28 14:54:54 - 2014-01-28 15:02:48
2014’te Türkiye’ye yeni model yağacak

Biz; ÖTV artışı, döviz kurlarındaki yükselme, kredi kısıtlaması, pazar daralması diyeduralım, hayat akışını sürdürüyor. Tabii otomotiv dünyası da kendi mecrasında akmaya devam ediyor.

Yöneticiler 2014’ün zor bir yıl olacağı konusunda ardı ardına açıklamalar yapsalar, hedeflerini, planlarını revize etmek zorunda kaldıklarını dile getirseler de kimsenin ağzından; “Planladığımız yeni modelleri getirmeme” veya “erteleme kararı aldık” sözü çıkmıyor. Hatta bu karamsar ortama rağmen, yeni modeller birbiri ardına pazara çıkmaya başladı bile. Biz de bugün öğrenebildiğimiz kadar, yeni yılda gelecek yeni otomobilleri sizlerle paylaşalım istedik.

ALFA ROMEO

8C Competizione ile efsane spor otomobil markası mirasını yeniden ayağa kaldırmayı deneyen Alfa Romeo, bunda başarılı olacağının işaretini almış olacak ki, geçtiğimiz yıl aynı karaktere sahip, ama daha kompakt ve satın alınabilir 4C’yi üretmeye başladı. 8C Competizione’den sadece 500 adet üretmiş ve belli birkaç ülkede satmıştı. 4C ile bu kez ulaşabildiği tüm pazarları hedefliyor ve üretimini de sınırlamıyor; gittiği yere kadar üretecek.

4C ülkemizde de satılacak. Yılın ilk üç ayı içinde Türkiye’ye getirilmesi planlanan Alfa Romeo 4C; 1.8 litrelik,  240 beygir gücünde benzinli bir motora sahip. Sıfırdan 100 km/saat hıza çıkmak için sadece 4.5 saniyeye ihtiyaç duyan 4C’nin yanı sıra Giulietta da yenilenmiş yüzüyle önümüzdeki günlerde şovrumlardaki yerini alacak.

AUDI

Neredeyse tüm modellerini yenilemiş olmasına, A3 Sedan gibi Türkiye’nin çok tercih ettiği kasa tipine sahip yeni bir model sunmasına ve aynı grup çatısı altında yer alan diğer markalar rekor üstüne rekor kırmasına rağmen Audi, 2013’te rakiplerinin hayli gerisinde kaldı. Buna rağmen Audi, iyi geçen 2013 sayesinde satışlarını önceki yıla göre hatırı sayılır miktarda artırdı.

Audi, elbette hız kesmiyor ve 2014’e yeniliklerle giriyor. 2013 sonunda Türkiye’nin çok ilgi gösterdiği dizel motorlu sedan pazarına A3 Sedan 1.6 dizeli sunan Audi, yeni yılda da 1.4 litre motorlu, vergi avantajlı Q3’ü ve yenilenen TT Coupe modelini pazara çıkaracak.

BMW

Premium segmentte liderlik koltuğunu yıllardır kimseye kaptırmayan BMW, 2014’te de iddiasını sürdürmek için, en fazla model sunan marka olacak.

Elektrikli i3’ü geçtiğimiz yılın son ayında Türkiye’ye getirip deneme sürüşlerine çıkaran BMW, saf elektrikle çalışan bu modelini Temmuz ayında Türkiye’de satmaya başlayacak.

BMW’de yenilikler bununla sınırlı değil, bugüne kadar hiç görmediğimiz BMW modellerini 2014’te göreceğiz.  Mesela, X4… X4’le birlikte X serisinde tek boşluk X2 kalıyor. X1, X3, X5, X6’dan sonra şimdi de yepyeni model X4 geliyor. X4 yılın ikinci yarısından sonra ülkemizde olacak. Yenilenen X5’in 2 litrelik dizel motorlu seçeneği de önümüzdeki günlerde pazara sunulacak.

Bir başka yepyeni model 2 Serisi… 2 Serisi hem coupe hem de MPV kasa tipiyle, Active Tourer adıyla Türkiye’de satışa çıkacak. Coupe ilk üç ay içinde, Active Tourer da yaz aylarında Türkiye’de olacak. Bahar aylarında ise 4 Serisi’nin üstü açık modeli gelecek.

BMW’nin performans modelleri M3 Sedan ve M4 Coupe ikinci çeyreğin ardından Türkiye pazarında satışa çıkacak.

CITROEN

2013’te toplam satışta bir önceki yıl ile aynı satış adedine ulaşan, ancak otomobil satışlarında tarihi rekora imza atan Citroen, 2014’te de boş durmuyor; biri yenilenen biri ise tamamen yeni iki modeli pazara çıkarmaya hazırlanıyor.

Yılın ilk altı ayı içinde yenilenen küçük modeli C1’i pazara sunacak olan Citroen’in asıl büyük adımı ise sonbaharda gelecek. Konsept olarak Frankfurt Fuarında boy gösteren Cactus modelinin seri üretim yol modeli C4 Cactus, yılın son üç ayı içinde Türkiye pazarına sunulacak.

DACIA

2013, Dacia için tam bir sıçrama yılı oldu. Herkes hafif ticari araç satışında ciddi kayıplar yaşarken Dacia, satışlarını yüzde 577 oranında artırarak, ODD ödüllerinde “Yılın En Hızlı Büyüyen Ticari Araç Markası” ödülünü aldı.

Otomobilde de bir önceki yıla oranla satışlarını artıran Dacia, tamamen yenilediği Logan MCV’yi 2014’te pazara sunacak. Şubat ayından itibaren Türkiye’de satışına başlanacak olan MCV’nin motor yelpazesi diğer modellerinden farklı olmayacak.

FERRARI

Aslında Ferrari 2014’te pazara sunacağı yeni modelini çoktan sattı, ama otomobiller sahiplerine bu yıl teslim edilecek. Sadece 499 adet üretilecek olan ve Türkiye’ye 2 adet ayrılan LaFerrari modelinin her ikisi de satıldı, 5 talep de kontenjan sınırlaması nedeniyle geri çevrilmek zorunda kaldı. İsmi açıklanmayan müşterilere otomobilleri önümüzdeki günlerde teslim edilecek.

Ferrari’nin ilk hibrit modeli olan LaFerrari, benzinli ve elektrikli motoruyla toplam 963 beygir güç üretiyor ve sıfırdan 100 km/saat hıza 3 saniyeden daha az süre içinde çıkıyor. Fiyatı ise dudak uçuklatıcı; Avrupa’da 1.3 milyon avro olan fiyatı vergilerle birlikte Türkiye’de 2.8 milyon avroya, yani yaklaşık 9 milyon liraya ulaşıyor.

FIAT

Linea ile yılın en çok satan otomobili ödülünü alsa ve otomobil satışlarını artırsa da Fiat, hafif ticari araçlarda yaşanan kayıplarla 2013’ü düşüşle kapattı. Üstelik 5 bin adet satmayı hedeflediği 500L modeliyle de ancak hedefinin yarısını tutturabildi.

Buna rağmen 500 Serisi konusundaki ısrarından vazgeçmek niyetinde değil. 2013’te olduğu gibi 2014’te de yılın yeniliği yine bir 500L modeli olacak. Üç kapılı minik 500’den 5 kapılı aile otomobili geliştiren Fiat, şimdi de 7 koltuklu bir devi piyasaya sunmaya hazırlanıyor.   500L Living adıyla satılacak otomobilin yılın ilk altı aylık bölümünde Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Ayrıca Freemont modelinin özel Black Code versiyonu da 2014’te pazara sunulacak.

FORD

2013 yılında, Transit ile hem “Yılın En Çok Satan Ticari Araç Modeli” hem de “Yılın En Çok Satan Ticari Araç Markası” ödülünü alan Ford, yeni yılda da ağırlığını ticari araçtan yana kullanacak.

Küçükten büyüğe üç yeni ticari aracı pazara sunacak olan Ford’un modellerinden biri tamamen yeni olacak. Mini hafif ticari araç Courier ilk defa pazara çıkarken, Connect ve Transit de yeni nesilleri ile piyasaya sunulacak. Bu sırada Fiesta modeli 1 litrelik EcoBoost motorla ve Powershift şanzımanla pazara çıkacak.

HYUNDAI

Hyundai’nin 2013’te en önemli yeniliği hiç kuşkusuz Kocaeli Fabrikasında üretmeye başladığı i10 oldu. 2014’te de i10 yenilikleri devam edecek. Önümüzdeki günlerde Hyundai, i10’un 1 litre motorlu versiyonu için LPG seçeneğini de sunmaya başlayacak. Hyundai’nin Mart ayı yeniliği ise makyajlı Elantra olacak.

INFINITI

Türkiye’de henüz yeterince ilgi görmeyen Infiniti, tüm çabasına ve iyi geçen yıla rağmen 2013’te, bir önceki yıla göre daha az sattı. Bu düşüşten yılmayan Infiniti, 2014’te yeniliklerine devam ediyor. Infiniti’nin premium sportif sedan modeli Q50, yeni 2 litrelik turbo benzinli motorla üçüncü çeyrekte Türkiye’ye gelecek.

JEEP

Geçtiğimiz günlerde Fiat’ın tüm hisselerini satın aldığını ilan ettiği Chrysler’in bir başka markası Jeep, 2013’te Grand Cherokee modelini yenilemiş ve pazara sunmuştu. Şimdi de küçük kardeş Cherokee yenileniyor. Yeni Cherokee Haziran ayında Türk tüketicilerle buluşmuş olacak.

Bir başka Jeep yeniliği ise Jeepster olacak. Jeepster 2014’ün sonbaharında gerçekleştirilecek Auto Show fuarının da yıldızı olarak sahneye çıkacak. 1950 yıllarındaki modelin ismini aynen alan yeni model, B segmenti SUV sınıfında Jeep’i temsil edecek.

LAMBORGHINI

Lamborghini efsane modeli Gallordo’yu ürün gamından kaldırıp yerine Huracan’ı getiriyor. 610 beygir gücündeki 5.2 litrelik motora sahip otomobil için Türkiye’ye sadece 3 adetlik kota belirlendi. Yeni Lamborghini Huracan, yıl içinde siparişe göre Türkiye’de olacak.

LAND ROVER

Neredeyse tüm markaların satışlarını artırdığı 2013 yılında, önemli satış kaybı yaşayan Land Rover bu açmazdan yeni modellerle çıkmaya çalışacak.

9 vitesli Range Rover Evoque, yıl içinde Türkiye’ye ithal edilmeye başlarken büyük SUV Range Rover’ın uzun dingil mesafesine sahip “L” modeli de yine 2014’te pazara sunulacak. Standart modele göre 20 cm daha uzun olan “L” modeli bu sayede arka koltuklarda 140 mm daha fazla diz mesafesi sunuyor.

MAZDA

“Hareketin Ruhu” tasarım felsefesi “Kodo” çizgileri ile tasarlanan Mazda6’dan sonra Mazda3 de gün ışığına çıkmış ve Avrupa’da Yılın Otomobili yarışmasında finale kalmıştı. Şimdi de birbiri ardına Avrupa’da pazara çıkıyor. Japon markanın Avrupa’da ve Türkiye’de en çok satan otomobili unvanına sahip Mazda3, Nisan ayında da Türkiye’de satılmaya başlanacak. Mazda3’te; 100, 120 ve 165 beygir gücünde benzinli motorlar ile 150 beygirlik dizel motor bulunacak.

MERCEDES – BENZ

Türkiye’de geçirdiği 46 yıllık tarihinde 2013 yılını rekor üstüne rekor kırarak tamamlayan Mercedes – Benz, 2014 yılında önemli yenilikler sunmaya hazırlanıyor. Herkesin beklediği 1.5 litrelik dizel motorun otomatik versiyonları, A-Serisi, B-Serisi ve CLA ile Şubat ayında pazara sunulacak. Ancak Mercedes’in asıl büyük hamlesi yenilenen C-Serisi olacak. C-Serisi yenilenen yüzü ile Nisan ayında yollara çıkacak.

Mercedes’ten bir diğer büyük adım ise kompakt crossover modeli GLA’yı pazara sunması ile gelecek. GLA, C-Serisi ile birlikte Nisan ayında ithal edilmeye başlanacak. Top model S-Serisi’nin Coupe modeli Temmuz’da, makyajlı CLS Ekim’de, yine makyajlanan B-Serisi Kasım’da ve S-Serisi XL de yine Kasım’da pazara çıkarılacak.

MINI

Rekor yılı 2013’ün bir başka gerileyen markası MINI de 2014’te boş durmuyor. Retro tasarımı ile hayli ilgi gören ve bir tek modelden çok sayıda model geliştiren MINI, Nisan ayında ana modeli MINI One ve Cooper modellerini yeniliyor. Sadece gövdesi değil motorları da yenilenen yeni MINI’ler bahar aylarında satışa çıkacak.

Twin Power turbo teknolojisine sahip 3 silindirli, benzinli ve dizel motorlarla satılacak olan MINI’lerde benzinli 136, dizel ise 116 beygir güç üretecek.

NISSAN

2013 yılını küçük bir kayıpla tamamlayan Nissan, yılın sonuna doğru Note ve Micra modellerini yenilemiş ve Türkiye’de pazara sunmuştu. Fakat Nissan’ın asıl ağır silahı Qashqai, 2014 yılına kaldı. İlk neslinde olduğu gibi yine İngiltere Sunderland fabrikasında üretilen Qashqai, yılın ilk üç ayı içinde Türkiye pazarına sunulacak.

Önceki nesline göre uzunluğu artan ve genişleyen Qashqai, Note modelinde sunulmaya başlanan Nissan Güvenlik Kalkanı ile satışa çıkacak. Yeni Qashqai’de ilk kez 1.6 litrelik motor, otomatik vitesle birlikte sunulacak.

OPEL

2013’te satışlarını artıran markalardan biri olan ve 50 bin eşiğini geçme başarısı gösteren Opel, 2014’ü biraz sakin geçirecek. Yeni yılda sadece Meriva modelinin makyajlanmış halini pazara sunacak olan Opel, diğer modellerinde de yeni motor seçenekleri sunmayı hedefliyor.

PEUGEOT

2013 yılında otomobil satışlarını % 58 artırarak tarihi bir başarıya ulaşan Peugeot, herkesin pazarın küçüleceği konusundaki öngörülerine rağmen, 2014’te yine büyümeyi hedefliyor. Yeni yılın ilk hamlesini de geçtiğimiz günlerde önemli modeli olan 308’in lansmanıyla yaptı. Şubat ayından itibaren satılmaya başlanacak 308 ile birlikte 2014’te Peugeot’nun en hızlı modeli RCZ R da önemli yeniliklerden biri olacak.

Peugeot ayrıca, 508, 3008 ve 5008’in makyajlanmış yeni modellerini de 2014’te satışa sunacak.

PORSCHE

Türkiye’deki satışlarını her yıl tedrici olarak artıran Porsche, 2013 yılında 500 adet eşiğini geçerek önemli bir aşama kaydetti. Porsche, 2014’te satış şansını daha da artıracak yepyeni bir modeli piyasaya sunacak.

Büyük boy lüks SUV modeli Cayenne ile oldukça başarılı bir satış grafiği çizen Porsche, hitap ettiği hedef kitleyi genişletmek için yeni modeli Macan ile bir alt sınıf SUV segmentine adım attı. Ağabeyi Cayenne’e göre 21 cm kısa ve 4 cm alçak olan Macan, ilk aşamada 3 litrelik benzinli ve yine 3 litrelik dizel motorla ithal edilecek. Türkiye’de daha çok ilgi görecek olan 2 litre motorlu Macan ise 2015’te gelecek.

RENAULT

2013 yılında da binek otomobil pazarındaki unvanını kimseye kaptırmayan ve 14’üncü kez en çok satan otomobil markası olan Renault, 2014 için önemli bir değişikliğe gidiyor; Bursa’da ürettiği Megane HB ve ailesini yeniliyor.  

Yenilenecek Megane HB ve Sport Tourer modelleri, yaz aylarının başında Türkiye’de satılmaya başlanacak.

Yine Bursa’da ürettiği, safkan elektrikli otomobil Fluence Z.E. ile oldukça sükse yapan Renault, küçük elektrikli şehir otomobili ZOE’yi ve 2 kişilik eğlence modeli Twizy’yi de satışa sunacak. Özellikle Twizy’nin vergi avantajı dolayısıyla fiyatının makul olacağı ve A2 motosiklet ehliyeti zorunluluğu olmaz, otomobil ehliyetiyle sürülebilirse çok satılacağı öngörülüyor.

SEAT

2013’te, bir önceki yıla göre satışlarını neredeyse ikiye katlayan Seat, 2014’te tamamen yeni bir model sunmasa da Leon modelinin önemli bir varyantını pazara çıkaracak.

Leon’un station wagon karakterli aile otomobili ST varyantı, 587 litrelik bagajıyla dikkat çekiyor. Özel bagaj düzenleme paketi, aile paketi ve panoramik cam tavanla da tercih edilebilecek Leon ST, yılın ilk yarısında yollarımızda olacak.

SKODA

Skoda da tıpkı kardeş markası Seat gibi 2013 yılını rekor kırarak tamamlayan markalardan. Kırdığı rekorda Octavia ve Rapid gibi sedan modelleri başrol oynayan Skoda, 2014’e hatchback modelleriyle damga vuracak. Önce makyajlanan crossover modeli Yeti ile giriş yapacak olan Skoda, ardından yepyeni bir modeli pazara sunacak. Rapid’den türetilen yeni hatchback model Rapid Spaceback, Skoda’nın B segmentindeki yeni modeli olacak.
Skoda’nın 2014’teki sportif yeniliğiyse Octavia’nın performans modeli RS olacak. Ayrıca 4x4 özellikli Octavia da bu yıl içinde satışa sunulacak.  

TOYOTA

Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un açıkladığı 40 binlik satış hedefini aşamasa da Toyota, 2013’te satışlarını Türkiye ortalamasının epeyce üstünde artırdı. Otomobilde 2012’ye göre yüzde 12,5 seviyesinde satış artışı kaydeden Toyota, geçtiğimiz yıl peş peşe sunduğu yeni modellerle en çok haber olan markalardan biri oldu.

Toyota 2014’te de yeniliklerine devam edecek. Geçtiğimiz hafta yılın ilk lansmanını Auris Touring Sports ile yapan Toyota, yenilenen LC Prado’yu, BMW ile yaptığı anlaşma sonucunda sahip olduğu 1.6 litre D-4D dizel motorla donatılan yerli Verso’yu da yılın ilk yarısında piyasaya çıkaracak.

VOLKSWAGEN

2013 için söylenebilecek tüm övgüleri hak eden VW, tarihinde ilk kez pazar lideri olma başarısı gösterdi. Otomobil ve hafif ticari araç toplamında, tüm modelleri ithal ilk pazar lideri unvanını da kapan VW, önemli kayıp veren hafif ticari araç pazarında, satışlarını artıran ender markalardan biri oldu.

Volkswagen, 2014’te yelkenini şişiren bu performansa paralel, performans modellerini birbiri ardına yollara çıkaracak. Yılın ilk üç ayı içerisinde Golf’ün 200 beygirlik, 2 litre motora sahip GTI modelini pazara sunarken, yine aynı günlerde Golf’ün performanslıdan da performanslı modeli 300 beygirlik R varyantının satışına başlayacak.

Yılın ilk yarısından sonra makyajlanan Polo ve yılsonuna doğru da yeni Jetta piyasada olacak.

VOLVO

Volvo, pek çok markanın rekor kırdığı 2013 yılında yeni V40 modeline rağmen bir miktar da olsa satış kaybı yaşayan ender markalardan biri oldu. Bu gerilemede, uygun fiyatı ve sedan karakteri sayesinde yüksek satış başarısı gösteren S40’ın üretimden kaldırılması önemli rol oynadı.

2014’e yeni motorlarla hazırlanan Volvo, Şubat ayından itibaren 2 litrelik yeni motorlu modellerini piyasaya sunacak. 181 ile 245 beygir güç çıkışı sunan motorlar S60, V60, XC60, S80 VE XC70 modellerinde görev yapacak.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23