• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2014 Nisan'dan bugüne kadar Ukrayna'da bilanço: 9 bin ölü

Yeniakit Publisher
2016-04-29 11:00:00 -
2014 Nisan'dan bugüne kadar Ukrayna'da bilanço: 9 bin ölü

Ukrayna'da 2014 yılının Nisan ayında başlayan çatışmalarda bugüne kadar 9 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Ukrayna'da çatışmaların başladığı 2014 Nisan'ından beri 9 bin 333 kişinin yaşamı yitirdiği bildirildi.

Birleşmiş Millletler (BM) Siyasi İşler Genel Sekreter Yardımcısı Taye-Brook Zerihoun, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ülkede çatışmaların başlangıcından beri 9 bin 333 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 396 kişinin yaralandığını açıkladı.

Konseye, Ukrayna'daki son durum hakkında bilgi veren Zerihoun, ülkede en son 27 Nisan'da Donetsk kenti yakınlarındaki Olenivka'ya düzenlenen bombardımanda en az 4 sivilin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını belirtti.

Bölgede şiddetin son haftalarda, Ağustos 2014'ten beri görülmeyen şekilde tırmandığını belirten Zerihoun taraflara çatışmaları durdurmaları çağrısında bulundu.

Tarafları, uluslararası gözlemcilerin bölgeye girişlerini engelledikleri için eleştiren Zerihoun, bununla beraber gözlemcilerin en çok ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde engellendiklerini belirtti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Toplantıda, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Vadym Prystaiko, Rusya'nın Donbas'a 34 bin kişilik askeri birlik sevk ettiğini söyledi.

Prystaiko, "Birlik normal Rus askerlerinin yanı sıra yabancı ve yerel militanlardan oluşuyor. Rus generaller ve askeri yetkililer, ağır silahlı bu yasa dışı askeri birliği doğrudan komuta ve kontrol ediyor." ifadesini kullandı. Bu birliğin birçok NATO üyesi ülke askerlerinden daha iyi silahlandığını öne süren Prystaiko, bu silahlar arasında çoklu roketatar sistemleri olduğunu belirtti.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise BMGK toplantısının, "Ukrayna ordusunun Minsk anlaşmasına göre tarafsız bölgede bulunan kentleri işgal ederken zaman kazanma çabası olduğunu" savundu.

"Tüm kriz boyunca BM propaganda platformu olarak kullanılmıştır." diyen Churkin, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını ileri sürdü.

ABD, Fransa ve İngiltere, toplantıda, çatışmalardaki sorumluluğun Rus saldırganlığına ait olduğunu açıkladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Bugün yaşananlar, Rusya'nın iki yıl önce Kırım'ı işgal ederek ve Ukrayna'nın doğusundaki silahlı ayrılıkçılara insan ve silah desteğı vererek başlattığı Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlalinin sonucudur." dedi.

BMGK, Ukrayna'daki durumu değerlendirmek için Aralık 2015'ten beri ilk kez toplandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23