• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

200 Doğu Türkistanlı kaçmayı başardı

Yeniakit Publisher
2017-11-23 18:51:00 -
200 Doğu Türkistanlı kaçmayı başardı

Kaçan 20 Uygur, 2014 yılında alıkonulan 200 kişilik gruptan geriye kalanlardı.

20 Uygur Müslüman, duvarda delikler açarak ve battaniyeleri merdiven olarak kullanarak Tayland-Malezya sınırı yakınlarındaki bir hapishaneden kaçtı.

Kaçan 20 Uygur, 2014 yılında alıkonulan 200 kişilik gruptan geriye kalanlardı.

Gözaltına alınan gruptakiler kendilerini Türkiye vatandaşı olarak ibraz etmiş ve Türkiye’ye geri gönderilmelerini talep etmişlerdi. Ancak geçen yılın Temmuz ayında 100’den fazla Uygur Çin’e zorla iade edildi. Bu karar, Çin’e gönderilenlerin işkenceye maruz kalacaklarını bilen insan hakları örgütlerinin de aralarında bulunduğu uluslararası kamuoyundan büyük tepki çekmişti.

TÜRKİYE'YE SIĞINIYORLAR

Çin’in işgali altında bulunan Doğu Türkistan’da geçtiğimiz yıllarda Çin yönetiminin saldırıları nedeniyle yüzlerce kişi öldü.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Çin işgalinin ardından binlerce Uygur Türkü, vatanlarını geride bırakarak Güneydoğu Asya üzerinden kaçak yollarla Türkiye’ye sığınmak için yollara düştü ve bu durum hala devam etmektedir.

KIRIK FAYANSLARI VE BATTANİYELERİ KULLANDILAR

Göçmen Bürosu yetkililerinin açıklamasına göre, 25 Uygur, tutuldukları hücrelerin duvarlarını kırık fayansları kullanarak delmiş battaniyelerini de merdiven olarak kullanarak Tayland’ın güneyinde bulunan Songkhla’daki hapishaneden kaçtı. Kaçanlardan 5 tanesi tekrar yakalanırken, ağır yağışlı havadan faydalanarak izlerini kaybettiren 20 Uygur özgürlüklerine kavuştu.

Güvenlik güçleri sınır boyunca kontrol noktaları oluşturdu.

'İNTİKAM EYLEMİ'

2015 yılında Bangkok’daki Erawan tapınağına bombalı düzenekle saldırılması sonucunda 20 kişi ölmüştü. Tayland polisi şüpheli olarak gözaltına aldığı iki Uygur Türkü’nün uzun zamandır devam eden mahkemeye rağmen saldırıyı yaptığını ispat etmeyi başaramadı.

Yetkililer, saldırının insan kaçakçılarına karşı yapılan operasyonların bir neticesi olduğunu söylemişti ancak birçok analizci ve diplomat saldırının, Tayland’ın Uygurları Çin’e teslim etmesine karşılık bir intikam eylemi olduğunu savunuyor.

Çin hükümeti Doğu Türkistan’daki güvenlik sorunlarını, Türkistan İslam Partisi savaşçılarının üzerine yıkıyor. Fakat, insan hakları gruplarının raporları ve sürgüne yollanan muhaliflerin açıklamaları sorunun, Çin’in her geçen gün artarak devam eden, dini ve kültürel baskısının sebep olduğu nefretten kaynaklandığını göstermektedir. 

mepanews 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23