• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

20 sene sonra beni sesimden tanıdı

Yeniakit Publisher
2015-05-24 12:03:00 -
20 sene sonra beni sesimden tanıdı

Ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel'in Amerika'da yaşayan yakın dostu Indiana Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İlhan Başgöz, Veysel ile anılarını anlattı.

Ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun yakın dostu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Indiana Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İlhan Başgöz, Aşık Veysel ile ilgili anılarını AA muhabirine aktardı.

Ziyaret için geldiği memleketi Sivas'ın Şarkışla ilçesinde Aşık Veysel'in adını taşıyan kültür merkezini ve parkı gezen 94 yaşındaki folklor araştırmacısı Başgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşık Veysel ile 1939 yılında tanıştıklarını belirtti.

Aşık Veysel ile Ankara'ya gittiğinde de görüştüklerini ifade eden Başgöz, "Kaldığı handan alır koluna girer gideceği yere götürürdüm. Veysel, bir yürüdüğü yerden bir daha yürürse yardıma ihtiyacı olmazdı. Hanın merdiveninden iniyordu, koluna girdim, 'İlhan Bey, neden koluma giriyorsun, ben kör müyüm?' dedi. Tatlı bir insandı" diye konuştu.

Amerika'da yaşadığı için çok sık görüşemediği Aşık Veysel'i uzun yıllar sonra köyünde ziyaret ettiğini söyleyen Başgöz, "20 sene görüşemedik. 1972'de onu köyünde ziyaret ettim. Gittim, kapıyı açtı içeri girdim, 'Merhaba Veysel' dedim, 'Merhaba İlhan Bey, sen nereden çıktın?' dedi. 20 sene sonra beni sesimden tanıdı" dedi.

VEYSEL'İN VERDİĞİ KİLİMİ SAKLIYOR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Veysel'in kızının dokuğu ve kenarında da Zekine Veysel yazılı kilimi Aşık Veysel'in kendisine verdiğini dile getiren Başgöz, kilimi hala Amerika'daki evinde sakladığını söyledi.

Başgöz, Aşık Veysel'in şiirlerinin bir kısmının da aklında olduğunu belirterek, Veysel'in "Yeni mektup aldım gül yüzlü yarden" isimli şiirinin, "Yeni mektup aldım gül yüzlü yarden / Gözletme yolları gel diye yazmış / Sivrialan köyünden bizim diyardan / Dağlar mor menevşe gül diye yazmış" dizelerini aktardı.

AŞIK VEYSEL

Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde 1894 yılında dünyaya gelen Aşık Veysel, 7 yaşında geçirdiği çiçek hastalığı nedeniyle iki gözünü kaybetti. Babasının oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini seslendiren Aşık Veysel, daha sonra kendi sözlerini yazıp seslendirmeye başladı.

Aşık geleneğinin son büyük tanınmış sanatçılarından olan Aşık Veysel, 1973 yılında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.
AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23