• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Osteoporozu önlemek için neler yapılmalı?

Yeniakit Publisher
2017-10-20 15:07:00 - 2017-10-20 15:09:44
Osteoporozu önlemek için neler yapılmalı?

Dr. Şahap Demirboğan kemik erimesi hastalığı olarak da bilinen osteoporozdan korunmak için neler yapılması gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

İnsanlarda kemik kitlesinin yüzde 60 ile 80 oranında genetik faktörlerce, geri kalanın ise beslenme ve egzersiz gibi çevresel etkenlerce belirlendiğini söyleyen Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Şahap Demirboğan, kemik erimesi osteoporozdan korunmak için değiştirilebilir faktörlerin önemine vurgu yaptı.

İnsan vücudunun çatısını oluşturan kemiklerin, en az kalp ve beyin kadar önem taşıdığını, kemik sağlığının bozulmasının da yaşam kalitesinde düşüş, güç kayıpları, hatta ölüm gibi ciddi tablolarla sonuçlanabildiğini belirten Dr. Demirboğan, kemik erimesinden korunmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.

KEMİK YENİLENEBİLİR BİR ÖZELLİĞE SAHİP

Kemiğin, yaşayan, büyüyen ve sürekli kendini yenileme özelliğine sahip olan bir doku olduğunu belirten Dr. Demirboğan, “Yaşam boyunca belirli periyotlarla vücutta, eskimiş kemik dokusu yok edilerek yerine yeni kemik dokusu yapılır. Bu yapım-yıkım terazi işlemi, 30 yaşına kadar yapım tarafında ağır basar. Kısa süre dengede kalır, sonraki yıllarda ise yıkım tarafında etkisini gösterir. Böylece kemik kitlesi azalır ve kolay kırılır hale gelir. Bu duruma osteopeni ve osteoporoz denir. Kemik kitlesinde azalma yaklaşık yüzde 25’den fazlaysa ve kırık varsa yerleşmiş osteoporoz olarak adlandırılır” dedi.

KADINLARDA KEMİK KIRILMASI DAHA FAZLA OLUYOR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kadınlarda hormonların korunması kalktıktan, yani menopoz başladıktan sonra hızlı kemik kaybının da başladığını dile getiren Fizik Tedavi Uzmanı, kemik kitlesini ve kalitesini arttırmanın yolları hakkında şunları söyledi:

“Kişinin hayatı boyunca ulaşabildiği en fazla kemik, doruk kemik kitlesidir. Kemik kitlesi yüzde 60-80 genetik faktörlerce, geri kalanı ise beslenme, egzersiz gibi çevresel faktörlerce belirlenir. Doruk kemik kitlesinin yüzde 90’ına doksanına ergenliğe geçiş çağında, yüzde 99’una 26-27 yaşlarında ulaşılır. Yani; yaşlılığınızda harcayacağınız kemik kitlesini bu yaşlarda en yüksek seviyeye çıkarmanız gerekir. Doruk kemik noktası ortalama değerlerden yüzde 10 fazla ise, kalça kırık riski yüzde 50 daha azdır. Bu nedenle kemiğin kitlesini ve kalitesini arttırmak için doğumdan itibaren çaba sarf edilmeli, doktorlardan destek alınmalı ve ‘artık çok geç’ denmemeli. Çünkü mutlaka her yaşta yapılacaklar vardır.”

OSTEOPOROZU ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Dr. Demirboğan’ın bu konudaki önerileri şöyle;

-Osteoporoza karşı önlem almaya anne karnındayken başlanmalı ve tüm yaşam boyu çaba sarf edilmelidir.

-Emziren anneler yeterli miktarda kalsiyum almalıdır.

-Anne sütü alan bebekler de dahil olmak üzere büyüme sürecindeki tüm çocuklar, D vitamini ve protein açısından zengin beslenmelidir.

-Çocuklar, erken yaşlardan başlayarak fiziksel aktivitelere yönlendirilmeli ve yaşam boyu da devam etmeye teşvik edilmelidir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23