• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2 günde değişen neydi?

Yeniakit Publisher
2016-09-27 06:58:00 - 2016-09-27 01:07:16
2 günde değişen neydi?

Moody’s’in aldığı not değiştirme kararına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Bu kararın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti sonrasında olması da manidardır.

Biz bunu siyasi içerikli bir karar olarak görüyoruz ve tedbirler alıyoruz. Her şeye rağmen bunu dünyanın sonu olarak görmeyiz” değerlendirmesini yaptı.

Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gündemdeki konulara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, “Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen konulardan bir tanesi Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu indirmesi ve görünümünü de durağana çevirmesidir. Lafı hiç dolandırmadan şunu çok net söylemek isterim; Moody’s’in yapmış olduğu bu değerlendirme tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir. Bu değerlendirmenin zaten metnine de baktığınız zaman birçok noktada siyasi içerikli analizler yer almaktadır. Ancak bizim anlamakta zorluk çektiğimiz husus, 21 Eylül günü Moody’s’in analistlerinin yapmış olduğu analizde ortaya koydukları perspektif nasıl oldu da iki gün içinde tam tersi bir noktaya evrildi. Bunun izahında zorlanıyoruz” dedi.

Numan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisi ile ilgili ‘Aferin ne güzel gidiyorsunuz’ demesini, her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamına nasıl almadıysak; bugün herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin görünümünü durağana çevirmesi ve notunu değiştirmesini de hayatın sonu, kıyametin kopuşu olarak telakki etmeyiz”

ALGI OPERASYONU, GERÇEK BAŞKA!

Kurtulmuş, konuyla ilgili değerlendirmesinde şöyle konuştu: “Moody’s’in not değiştirmeme kararı almasının üzerinden 2 gün geçtikten sonra karar değiştirmesi açıklamaya muhtaçtır. Bu algı operasyonunu yapanlar Türkiye’nin sıkıştığını, ekonomisinin kötüye gittiğini söylemeye çalışıyorlar. Yapmaya çalışabilirler ama Türkiye ekonomisinin gerçeği başkadır. Türkiye dışarıda fevkalade ciddi bir atakla yoluna devam ediyor”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Ayrıca bu kararın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti sonrasında olması da manidardır” diyen Başbakan Yardımcısı, “Biz bunu siyasi içerikli bir karar olarak görüyoruz ve tedbirler alıyoruz. Bütünüyle siyasi bir mütaaladan oluşan bu karar bizim önümüze bakmamıza darbe teşebbüsünün bütün sonuçlarını ortadan kaldıracağız. Ve daha güçlü biçimde yola devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ÇOK SAYIDA REFORM NİTELİĞİNDE ADIM ATILACAK”

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının, çok teferruatlı olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu da aktaran Numan Kurtulmuş, “İlgili bakan arkadaşlarımız bu hafta içerisinde kendilerini ilgilendiren perspektifle bu teklifle ilgili görüşlerini hazırlayacaklar. Önümüzdeki hafta da bu konu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacak. Çok sayıda reform niteliğindeki adım, bu yasa tasarısıyla birlikte de atılacak” bilgisini paylaştı.

İMZASIZ VE ASILSIZ İHBARLAR BÜYÜK SUÇ”

Bir soru üzerine, olağanüstü hal ile ilgili, devamı, uzatılması ile ilgili herhangi bir konunun Bakanlar Kurulu’na gelmediğini kaydeden Numan Kurtulmuş, “15 Temmuz ihanet çetesinin asıl hedefi iç savaş çıkarmaktı. FETÖ’nün işlediği suç Türkiye tarihinin en ağır suçudur. FETÖ soruşturmalarında adaletli davranacağız. İmzasız ve asılsız ihbarlar büyük bir suçtur. Çok hassas bir süreçten geçiyoruz. Herkesin hassasiyetine riayet ederek bu süreç içerisinde yer almak gerek. Kimsenin haksız bir tahkikata uğramamasını sağlayacağız. Bir komisyon oluşturuldu. 5-6 somut kriter var. Bu kriterler uygun olarak görevden uzaklaştırılmış mı incelenecek. Dosyalara bakılacak. Sadece imzasız ihbarlar değil asılsız ihbarların da fevkalade büyük bir suç olduğunu herkesin bilmesi lazım. Yani öyle oturduğu yerden, herhangi bir şekilde husumeti var ya da geçmişte aralarında herhangi bir mesele geçmiş, ‘Bir mektup yazayım da şunu şikâyet edeyim’ demenin de bir bedeli olduğunu herkes bilmelidir” ifadelerini kullandı.

“AB İLE İLAVE FASILLARIN AÇILMASINDAN YANAYIZ”

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Türkiye’nin, AB ile ilave fasıllar açılmasından yana olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye’nin bu fasılların açılmasında hiçbir tereddüdü yoktur. Özellikle 23. ve 24. fasıllar, fikir özgürlükleri, ifade özgürlükleri ve medya özgürlükleri konusunda da Türkiye’nin hiçbir şekilde çekineceği, hiçbir şekilde geri adım atmasını gerektirecek bir durum yoktur. Aynen yeni açılan fasıllar gibi, bu fasılların açılmasını da Türkiye olarak istediğimizi, arzu ettiğimizi bir kere daha ifade etmek isteriz”

“MOODY’S’İN KARARI 15 TEMMUZ’UN ARTÇI ŞOKU”

Kurtulmuş, Moody’s’in not düşürmesinin Türkiye ekonomisinde kriz beklentisiyle ilgili olup olmadığının sorulması üzerine ise, “Türkiye ekonomisini tedirgin edecek çıkış görmüyorum. İhtimalden bahsediliyor, ben o ihtimali görmüyorum. Moody’s in bu açıklamalarını 15 Temmuz’un artçı şokları olarak görüyorum” karşılığını verdi. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23