• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

15 Temmuz Şehitler Tepesi’ndeki kazıda mezar odası bulundu

Yeniakit Publisher
2016-08-30 18:15:00 - 2016-08-30 18:39:18
15 Temmuz Şehitler Tepesi’ndeki kazıda mezar odası bulundu

Samsun’un Canik İlçe Belediyesi tarafından Toptepe Mahallesi’nde çalışmaları yürütülen 15 Temmuz Şehitler Tepesi projesi kapsamında yapılan kazılarda Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu.

Canik İlçesi Toptepe Mahallesi’nde 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde yer alan 15 Temmuz Şehitler Tepesi’nde, Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan ve Samsun Müze Müdürlüğü kontrolünde yürütülen proje kapsamında yapılan çevre düzenlemeleri çalışmaları sırasında Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu.

Doğal kesme blok taşlardan yığma tekniği ile yapılan, yaklaşık 12 metre uzunluğunda bir koridor ve mezar odasından oluşan tarihi yapı dikkat çekti. Kare bir kapıdan geçilerek girilen mezar odası içinde herhangi bir buluntuya rastlanılmazken, sadece dağınık vaziyette kemik ve odun parçaları bulundu.

Çalışmaları yerinde inceleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, 15 Temmuz Şehitler Tepesi’nin Samsun’un önemli projelerinden birisi olduğunu belirterek, "Anıtlar Kurulu ile ortaklaşa 7 yıldır yaptığımız çalışma sonucunda imarla alakalı sorunları çözdük ve bu büyük projemiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burası daha önce ticaret şehri olan Samsun’da gemilerin güvenliğini sağlamak için gözetleme noktası görevini görüyordu. Biz bu projeyi uygulayarak tarihteki dokusuna uygun olarak tarihi yaşatmayı amaçlarken ortaya çıkan tarihi mezar, projemizi daha da anlamlaştırdı" dedi.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Samsun’un en önemli mekanlarından 15 Temmuz Şehitler Tepesi’nin kültür ve yaşam merkezine dönüşeceğini de ifade eden Başkan Genç, "Ortaya çıkan Helenistik döneme ait tarihi mezar projemizi daha da anlamlı kılacak. Zira biz yıllardır Samsun’un güçlü bir tarihi geçmişi olduğunu, bu şehrin bir ticaret şehri ve sancak olduğunu dile getiriyoruz. Şehrimizin her yeri bu tür tarihi eserlere sahip. İnşallah 15 Temmuz Şehitler Tepesi daha fazla ilgi çekecektir. 15 Temmuz Şehitler Tepesi böylece tarihle bütünleşecek. Burası Samsun’un tamamının görülebildiği tek yer. İnşallah projemiz bittiğinde ve Samsun’a gelen turistlere, vatandaşlarımıza hizmet verecek" diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23