• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

12 milyon Müslüman yardım bekliyor!

Yeniakit Publisher
2017-03-25 23:50:00 -
12 milyon Müslüman yardım bekliyor!

İHH İnsani Yardım Vakfı, kuraklık ve salgın hastalıkla karşı karşıya kalan Somali için hazırladıkları raporu açıkladı. İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, bölgeyi etkisi altına alan kıtlık ve kuraklığın 250 bin insanın ölümüne neden olduğunu, milyonlarca insanın göç etmek durumunda kaldığını anlatarak, 7 aydan bu yana yağmur yağmayan Somali’nin yeni bir kıtlık ve kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç’tan oluşan heyet, geçtiğimiz hafta Somali’de incelemelerde bulunmuştu. Heyetin hazırladığı rapor, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Raporu açıklayan İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, “12 milyon nüfuslu Somali’de 6,2 milyon çeşitli seviyelerde insani yardıma ihtiyaç duyarken 3 milyon insan acil yardım ihtiyacı içindedir. Ülke genelinde 363 bin çocuk yetersiz beslenme nedeniyle acil olarak bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bunlar arasında kritik seviyedeki 71 bin çocuğu hayata döndürmek için çok acil yardım gerekmektedir” dedi.

250 BİN KİŞİ YERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Dede, açıklamasına şöyle devam etti: “Somali resmi makamlarının da duyurduğu üzere Somali’de son günlerde açlığa bağlı olarak Bay, LowerShabelle ve Jubbaland bölgelerinde insan ölümleri yaşanmaya başlamıştır. Somali tarımı için hayati öneme sahip Shabelle ve Juba nehirleri kururken son dört ayda 250 binden fazla insanın yollara düşerek daha güvenli bölgelere ulaşmak için göç ettiği tahmin edilmektedir.”

KAMPLARA AKIN EDİYORLAR

İnsanların kamplara akın etmeye bağladığını belirten Dede, “Ziyaret esnasında yetersiz beslenme yüzünden bir deri bir kemik kalmış, ölmek üzere olan bebekler ve çocuklar maalesef görülmüştür. Su kaynaklarının kuruduğu görülürken insanların göçlerine şahit olunmuştur. Baidoa şehir merkezinde nüfusu 100 ile 1000 arasında değişen 75 kamp alanı oluşmuş durumdadır. Görmüş olduğumuz insan manzaraları bizlere bir kez daha insani vazifelerimizi şiddetle hatırlatarak acil olarak Somali için adım atılması gerektiğini göstermiştir” diye konuştu.

4 YAŞINDAKİ ÇOCUK 3,5 KİLOYA DÜŞMÜŞ

İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı, kuraklığın en fazla yaşandığı Mogadişu ile Baidoa şehirlerindeki gözlemlerini şöyle anlattı: “Devlet hastanesini ziyaretimizde 4 yaşındaki çocukların 3,5 kiloya kadar düştüklerini, artık yürüyemediklerini, adeta birer kemik yığını haline geldiklerini gördük. Yaralı çocukların feryadı hepimizi etkiledi. 60 yatak kapasiteli hastane dolmuş, taşmış vaziyette. Halkla konuştuk, suyun olmamasından dolayı kolera başta olmak üzere pek çok enfeksiyonel hastalığın yaygınlaşmaya başladığını öğrendik. Hastanelere ulaşamadan ölen insanlar var.” İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç ise, “Türkiye denilince insanların yüzü gülüyor. 2011’de nasıl gidildi, yanlarında durulduysa bugün de insanlık kurumasın diye yardıma koşmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23