• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

100. yılında Dâru’l Elhân Sempozyumu yapıldı

Yeniakit Publisher
2017-12-13 12:36:00 -
100. yılında Dâru’l Elhân Sempozyumu yapıldı

Kuruluşunun 100. Yılında Dâru’l-Elhân başlıklı sempozyum Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

CENGİZ ALMIŞ/İSTANBUL İBB Kültür A.Ş ve İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü tarafından organize edilen, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteklediği Kuruluşunun 100. Yılında Dâru’l-Elhân başlıklı sempozyum Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Açılış konuşmasını İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz’ün yaptığı sempozyum üç oturum halinde gerçekleşti. Oturum başkanlığını Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya’nın üstlendiği birinci oturumda; Prof. Dr. Ruhi Ayangil Dâru’l-Elhân’daki dini müzik neşriyatı üzerine bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Erhan Özden ise kimsesiz çocukların öğrenim gördüğü Dâruleytâm mekteplerindeki musiki müfredatını Dâru’l-Elhân’la karşılaştırmalı olarak ele alan bir konuşma yaptı. 

Doç. Dr. Ali Tan’ın başkanlık yaptığı ikinci oturumda ise ilk olarak Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı, Dâru’l-Elhân muallimi İsmail Hakkı Bey’in besteci ve notacı kimliği üzerine kapsamlı bir sunum yaptı. Üçüncü oturumda ise Doç. Dr. Okan Murad Öztürk tarafından yönetildi. Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz, bir dönem Dâru’l-Elhân reisliği de yapan Ali Rıfat Çağatay’ın Türk müziğini kurumsallaştırma gayretleri üzerine tarihi verileri paylaştığı bir sunum yaptı. Ardından Prof. Dr. Ahmed Hakkı Turabî, Dâru’l-Elhân’da dini musiki dersleri, hocaları ve nota yayınları üzerine bir sunum yaptı.

Sempozyumun son bölümünde ise Gönül Paçacı ve Yalçın Çetinkaya “Belgelerle Dâru’l-Elhân Kurum Tarihi ve Günümüze Yansıyanlar” başlığı ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide Paçacı, Dâru’l-Elhân’ın devamı olarak takdim ettiği ve 2012 yılında kurulan İ.Ü. Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) hakkında çeşitli bilgiler verdi. Kuruluşunun 100. Yılında Dâru’l-Elhân Sempozyumu, saat 20.00’de başlayan, Mustafa Doğan Dikmen’in Dâru’l-Elhân Külliyatı’ndan eserler icra ettiği konser ile son buldu.
Yeni Akit Gazetesi
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23