• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

1+0 yasağına tam destek geldi

Yeniakit Publisher
2017-04-07 09:07:00 -
1+0 yasağına tam destek geldi

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, stüdyo dairelerin yapımını yasaklayan yönetmelik taslağını olumlu karşıladı. GYODER Başkanı Aziz Torun, “1+1 ihtiyacı zaten karşılıyor” dedi. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım’da yönetmelik taslağının birçok alandaki probleme cevap verdiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni planlı alanlar imar yönetmeliği taslağı ile her müstakil konutta net alanı 12 metrekare olan en az 1 oturma odası ve net alanı 9 metrekare olan 1 yatak odasının zorunlu hale getirilmesi çalışmaları sektör temsilcileri tarafından da olumlu karşılandı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, stüdyo daire yapılamamasının doğru bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Bunu hem dernek başkanı hem de gayrimenkul geliştiricisi olarak bir anlamda doğru buluyoruz” dedi. Torun, bir projede çok sayıda stüdyo daire bulunmasının yanlış kullanımlara sebebiyet verdiğini de kaydetti.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da halihazırda bazı belediyelerin stüdyo daire yaptırmadığını belirterek, bu konunun söz konusu taslağa eklendiğini bildirdi.

İLK BELEDİYELER YASAKLADI

Durbakayım, “Taslakta yer alan stüdyo dairelere ilişkin kısım en mühim konulardan biri. Stüdyo dairelerin kullanımı rahatsız ediyor ancak tedbir alındığı takdirde, doğru kullanılırsa bir sıkıntı olmaz. Site yönetimi bunun üzerinde durursa önlemek mümkün.Bunun yanısıra söz konusu yönetmelik taslağı birçok alandaki probleme cevap vererek ihtiyaçları karşılayacak. Taslakta, düşey binalar yerine alçak binalar yapılması teşvik ediliyor. Taslakta eksik gördüğümüz hususlar ise imar transferi ile ilgili bir bahis yok.Yapılması gereken bir başka husus da parsellerin bodrum katlarının birlikte kullanılabilmesi için bir açıklık gelmesi ve otoparkların ayrı tapulandırılması” şeklinde konuştu.

Karar yerinde

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise yönetmeliğin yasalaşmasını desteklediklerini ifade ederek, “En ufak konutun 1+1 olmasını daha doğru buluyorum. Stüdyo daire mantığı Türk toplumu için avantajlı ve kullanışlı değil. Onlar yerine en ufak daireler kullanışlı metrekarelerde 1+1 olarak planlanabilir. 1+1 konutları yalnız yaşayan bireylerin yanı sıra çekirdek bir aile de tercih edebilir”dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Markalı konut projelerinin önü açılır

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 1+0 daire tiplerinin üretimden kaldırmasına yönelik atılan adımların sektöre olumlu yansıyacağını söyledi. Demir, söz konusu zorunluluğun şimdilik taslak olarak tartışıldığını belirterek, taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte sektörde markalı konut projelerinin önünün açılacağını düşündüklerini de dile getirdi.
(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23