Sıcak kurban eti nasıl saklanmalı?

  • Kurban, kesildikten hemen sonra parçalara ayrılır. Fakat et parçalar halindeyken sıcaklığını korumaya devam eder. Peki sıcak kurban etinin buzdolabına konulması ne kadar doğru?

  • Kurban etinin iyi değerlendirilmesi için kesimden sonraki aşamalar da çok önemlidir. Kesilen et, parçalara ayrıldıktan sonra da sıcaklığını korumaktadır.

  • Kesimden hemen sonra buzdolabına konulan et bozulur. Etin ilk olarak kendi sıcaklığını atması gerekir.

  • Kurban etleri kesimin ardından parçalara ayrıldıktan hemen sonra buzdolabına kaldırılmamalı; parçalar halinde temiz kaplara konularak en az 3-4 saat dinlendirilmeli.

  • Sıcaklığını atmadan buzluğa giren etin yüzeyi kurur içi sıcak kalmaya devam eder, bakteri üretir ve ette koku meydana gelir.

  • Poşetlenen etler büyük parçalar halinde hava almalarına engel olacak şekilde üst üste dizilmemelidir.

  • Buzdolabı etin iç sıcaklığını soğutamayacağı için iki gün gibi kısa bir süre içinde ette yeşillenmeler meydana gelebilir.

  • Etin bu kısımları yenmemeli, ayıklanmalıdır. Buzdolabındaki etler 24 saat geçtikten sonra tüketilmelidir.

  • Ayrıca etleri çok yüksek ateş yerine kısık ateşte pişirin. Etler pişerken çok sık çevirmeyin çünkü içi çiğ kalır.

  • Eti çevirirken çatal yerine maşa kullanın, çatal batırıp eti delerseniz yine içindeki suyu salar.Bu da hem lezzet, hem besin öğesi kaybı demektir.

  • Az pişmiş ya da yanma derecesinde çok pişmiş etleri tercih etmeyin, az pişmiş etler içindeki mikrobiyal aktivite devam ediyor olabilir.

  • Çok pişmiş, neredeyse yanmış etlerdeki kanserojen madde oranı çok fazladır. En sağlıklı et pişirme yöntemlerinden biri de ızgaradır.

  • Fakat mangal yaparken çok dikkat edilmelidir. Çünkü etin ateşe çok yakın olması kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olur.

  • Mangal yaparken kömürün kor halini almasını beklemeli ve et ile ateşin arasının 15 cm olmasına dikkat edilmelidir.