• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
11
 Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

2016-09-26 21:39:04
Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Bilim insanları sonunda İsviçre peynirindeki deliklerin sırrını çözdüklerini söylüyor.

#1
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Delikler peynir yapmakta kullanılan sütlerin kovasının 'temiz olmamasından' kaynaklanıyor.

#2
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Peynirdeki deliklere, bakterilerin çıkardığı karbondioksit yol açmıyor.

#3
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları.

#4
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.

#5
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor.

#6
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor.

#7
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.

#8
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Ancak araştırma henüz diğer bilim insanları tarafından doğrulanmadı.

#9
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Amerikalı araştırmacı William Clark'ın bulgularını yayınladığı 1917'den bu yana peynirdeki deliklere bakterilerin sebep olduğuna inanılıyor.

#10
Foto - Peynirdeki delikler nasıl oluşuyor?

Peynir üreticileri bu deliklere 'göz', gözü olmayanlara da 'kör peynir' diyorlar.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23