Borcam kullanırken bunlara dikkat etmelisiniz!

  • Borcamı fırına koyacaksanız, koymadan önce oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

  • Hem soğuk hem de sıcağa karşı oldukça dayanıklı olan borcamların uzun ömürlü olmasını istiyorsanız buzdolabından ya da derin dondurucudan çıkardığınız borcamı, doğrudan fırına atmayın.

  • Borcamın içindeki yemeği, mikrodalga fırında ısıtacaksanız kapaksız bir şekilde yerleştirin.

  • Kapağın kapalı olması ve ortamın sıcaklığının gitgide artacak olması borcamınızın kapağına da alt kısmına da geri dönüşü olmayan zararlar verebilir.

  • Bu kapağın dışında mikrodalga fırınlar için özel olarak üretilmiş plastik kapaklardan varsa kapaklı da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

  • Cam seramik ocaklarda doğrudan kullanılabilen borcamları gazlı ocaklarda kullanırken alev dağıtıcı olmasına dikkat edin.

  • Alev dağıtıcı ne diyecek olursanız, neredeyse bütün ocaklarda bulunan ve alevin yuvarlak dağıtıcının her yanından küçük parçalar halinde çıkmasını sağlayan bir aparat.

  • Borcamı ocağın üzerinde tencere gibi kullanacaksanız en başta ocağın altının kısık olduğundan emin olun.

  • Çünkü borcamınız ani ısı değişimlerine sık sık uğrarsa uzun ömürlü olmayacaktır.

  • Bir süre geçtikten sonra altını açıp verdiğiniz sıcaklığı artırabilirsiniz.Ancak yine de sıcaklığı çok artırmamalısınız.

  • Borcamı ızgara üzerinde kesinlikle kullanmayın.

  • Borcamın doğrudan ateşle temas etmemesi gerektiğinden ızgara gibi çok yüksek ısılı araçlarda borcam kullanmak, borcamın hasar görmesine ve uzun süre kullanılamamasına sebep olur.

  • Borcamı temizlerken bulaşık teli, sert sünger ya da iri taneli bulaşık deterjanları kullanmayın.

  • Fırından borcam içinde bir yemek çıkaracaksanız kuru bir bez kullandığınızdan emin olun. Sırf sıcak olduğu için kullanacağınız ıslak bir bez, eliniz için doğru karar olsa da borcamınızın geleceği için hiç de doğru olmayacaktır. Aynı şekilde sıcak borcamlarınızı asla doğrudan soğuk ya da ıslak bir zemine bırakmayın. Aksi halde borcamınız üzerinde çatlaklar meydana gelir.

  • En önemlisi, üzerinde küçük de olsa çatlaklar gördüğünüz borcamlarınızı asla kullanmayın! Kaynak: yemek.com