THY - Yeni Havalimanı Promosyon - Antalya İzmir

Hangi alkoller haramdır?

Alkolün doğada var olduğu bilinen bir gerçek. Peki hangi alkoller haramdır? Kur’an’da sarhoşluk verici içkiler kesin olarak haram kılınmıştır. Ayette; ‘’Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.(Maide suresi, 90)’’ buyurulur.

Peygamber Efendimiz SAV bir hadis-i şeriflerde içkiyle ilgili şu şekilde buyurmıştur;

"Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır." (Nesai, Eşribe, 25 )

"Üzümden içki yapılır, hurmadan içki yapılır, baldan içki yapılır, buğdaydan içki yapılır, arpadan içki yapılır. Ben sizi bütün sarhoş edicilerden yasaklıyorum." [Ebû Dâvud, Eşribe 4, (3676); Tirmizî, Eşribe 8, (1873)]

Peygamberimiz’in bu sözünden de anlaşılacağı üzere sarhoşluk verici içkilerin azı da haramdır.

Günlük hayatta yediğimiz ve içtiğimiz kimi meyve ve gıda maddelerinde insana zarar vermeyecek ve sarhoşluk etkisi meydana getirmeyecek oranlarda etil alkol (etanol) bulunur. Peygamberimiz asm. yukarıda belirtilen hadislerde bir takım yiyeceklerdeki var olan alkole işaret ettikten sonra sarhoşluk verici içkilerin bu yiyeceklerin bir takım işlemlerden geçirilip mayalanarak sarhoşluk verici hale dönüştürüldüğünü belirtmiştir. Dolayısıyla ‘Hangi alkoller haramdır?’ Soruna cevap olarak haram kılınan içeceğin alkolü işlemlerden geçirilerek alkolü arttırılmış ve insana sarhoşluk veren içkiler olduğunu söyleyebiliriz.

Alkol organik kimyanın organik bileşiklerinden birisidir. Gıda ve besin öğesi olarak Metanol, Etanol ve Gliserol olmak üzere 3 çeşittir. Sarhoşluk verici özelliği bulunması dolayısıyla etil alkol (etanol) haram olan alkol çeşididir. Belli bir mayalama süresini aşmayan etil alkoller caizdir. Ancak mayalaşma meydana gelen alkollerin kullanılması ve içilmesi caiz değildir. Metanol ve Gliserol sarhoşluk meydana getirmediğinden dolayı kullanılması caizdir. Fakat Metanol alkol (ispirto) içildiğinde insan sağlığı açısından ölüme kadar varan ve körlük gibi bir takım zararlara yol açtığından kullanılması caiz ama içilmesi haramdır.