THY- Noukşot

Türk kahvesi nasıl yapılır?

Türk kültüründe önemli bir yer edinmiş olan Türk kahvesinin yapımın ince ayrıntılar isteyen bir süreçtir. Peki Türk kahvesi nasıl yapılır?

Türk gelenek ve göreneklerin Türk kahvesinin önemi büyüktür. Özellikle kız isteme merasimlerinde gelin adayı damat adayının yakınlarına Türk kahvesi ikram eder. Hatta Türk kahvesi deyimlere bile yansımıştır. ’Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır’ sözünü hepimiz duymuşuzdur. Peki Türk kahvesi nasıl yapılmalı? Türk kahvesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu yazımızda Türk kahvesinin nasıl yapılacağını aktaracağız. Şimdiden afiyet olsun…

Türk kahvesi nasıl yapılır?

Türk kahvesi özel bakır cezvelerde pişirilir. Her bir fincan için cezveye iki çay kaşığı kahve koyulur. Az şekerli Türk kahvesi isteyenler için bir şeker küpünün yarısı kullanılmalı. Ancak bazıları orta şekerli severler. Bunu isteyenler için bütün bir küp, şekerli isteyenler için de 2 küp şeker kullanılır.

Kahvenin köpüğünün iyi çıkması ve damak tadına uyumlu olabilmesi için taze olması gerekmektedir. Bayat bir kahveden istediğiniz sonucu alamazsınız.

Kahvenin suyunun klorlu olmaması gerekir. Bu nedenle musluk suyu yerine arıtılmış içme sularını kullanmakta fayda vardır. Ayrıca kahvenizin istediğiniz düzeyde köpürmesi için kullanılan su soğuk olmalı.

Kahve direk olarak ocağa konulmamalıdır. Öncesinde 30 saniye kadar cezve içerisinde kahve, şeker ve su karıştırılmalıdır. Bu daha lezzetli bir tat elde edilmesini sağlar.

Sonrasında cezve ocağa alınır ve kahve pişene kadar hafif bir şekilde çok ta hızlı olmayan bir tarzda karıştırma işlemi yapılır. Hızlı ve sert bir şekilde karıştırırsanız kahvenizin köpürme oranının düşürebilirsiniz.

Pişirme işlemi devam ederken kahvenin üzerinde bir süre sonra köpük oluşumu başlar. Bu köpükler kaşık vasıtasıyla fincanlara dağıtılır.

Ardından pişen kahve fincanın kenarından yavaşça köpükleri izole etmeden dökülür. Aksi bir harekette yani fincanın ortasından sert bir şekilde dökülmesi durumlarında köpükler sönebilir. Bu nedenle kahveler fincanlara dökülürken dikkatli olunmalı.