THY - Orta Avrupa Eylül

Trans yağı nedir?

Beslenme uzmanlarından, doktorlardan veya çevrenizde trans yağların zararlı bir madde olduğunu ve uzak durulması gerektiğini muhakkak duymuşsunuzdur. Peki trans yağ nedir? Trans yağın zararları nelerdir?

Sıvı veya katı yağlar yemeklerimizde ve tükettiğimiz çoğu besinde yer alan bir besin kaynağıdır. Trans yağlar ise sıkça duyduğumuz ancak çoğumuzun tam olarak ne anlama geldiğini bilmediği ve merak ettiği bir yağ türü olarak kendini gösterir.

Trans yağlar kimyasallar yapıları nedeniyle sıvı yağlardan farklıdırlar. Doğal yağ özelliği taşımayan trans yağlar tümüyle sentetiktir. Yapay oluşturulan trans yağların yanı sıra doğal trans yağ asitleri de bulunur. Trans yağların ana maddesini sıvı yağlar oluşturmakla birlikte buna hidrojen de eklenmektedir.

Genel anlamda doymamış yağ asitleri olarak tanımlanan trans yağlar bitki yağlarının hidrojenle ısıtılmasından elde edilen bir yağ türüdür. Kimyasal olarak sıvı yağların çoklu bağlarının hidrojenle doyurularak katı hale dönüştürülmesidir. Bu tür yağlarda hiçbir şekilde doymuş yağ bulunmaz.

Günümüzde özellikle marketlerde görmeye alıştığımız hazır paket besin gıdalarında trans yağlar sıklıkla kullanılmaktadır. Oldukça yaygın bir şekilde tüketilen cips, kraker, kek veya bisküvilerde trans yağlar bulunabilmektedir. Hazır paketlerde satılan ürünlerde trans yağın olup olmaması ambalajında yer verilen ‘içindekiler’ kısmında belirtilir. Ancak bazı ürünlerde trans yağ ifadesi yerine ‘hindrojene nebati yağ’ ya da ‘hidrojene bitkisel yağ’ terimleri kullanılır.

Trans yağlarının kullanımı ile amaçlanan besin gıdalarının raflarda kalma süresini yani ömrünü uzatmaktır. Ancak trans yağların insan sağlığına olan olumsuz etkileri azımsanmayacak kadar önemlidir. Uzmanlar trans yağların insan vücudunda bulunan kötü kolesterolü yükselttiğini belirtmektedirler.

Bu türden yağlar kötü kolesterolü yükseltirken diğer yandan kötü kolesterolü temizleyen iyi kolesterol oranını da azaltır. Trans yağlar kolesterolü yükseltmesinin yanı sıra damar sertliğinin de başlıca sebepleri arasındadır. Damar setliğini arttırarak diyabet, kalp krizi ve diğer birçok hastalığı tetikleyen trans yağlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.