THY- Noukşot

Fındığın zararları nelerdir?

Dünyanın çeşitli bölgelerinden üretilen fındık, Türkiye'de yoğun olarak Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu besin, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve çinko bakımından zengin olmakla birlikte içerisinde Omega 3 ile E vitamini de barındırmaktadır.

Fındığın besin değeri ve kalorisi (G.Ü: Günlük ihtiyacın)

100 gr fındık

- 628 kalori

- 61 gr yağ

- 17 gr karbonhidrat

- 15 gr protein

- 6.3 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %11’i)

- 15 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %75’i)

- 14.2 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %18’i)

- 0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)

- 0.6 mg B1 vitamini (günlük ihtiyacın %43’ü)

- 1.8 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u)

- 0.6 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %28’i)

- 113 mcg folat (günlük ihtiyacın %28’i)

- 0.9 mg Pantotenik asit (günlük ihtiyacın %9’u)

- 114 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %11’i)

- 4.7 mg demir (günlük ihtiyacın %26’sı)

- 163 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %41’i)

- 290 mg fosfor (günlük ihtiyacın %29’u)

- 680 mg potasyum (günlük ihtiyacın %19’u)

- 2.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %16’sı)

- 1.7 mg bakır (günlük ihtiyacın %86’sı)

- 6.2 mg manganez (günlük ihtiyacın %309’u)

- 2.4 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %3’ü) içerir.

Fındığın faydaları

- Enerji vericidir.

- Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.

- Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.

- Kan şekerinin dengede kalmasına sağlar.

- Diyabet hastalığına yakalanma riskini minimum seviyeye indirir.

- Yüksek oranda lif içerir.

- Çeşitli kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

- Hazımsızlığının önüne geçer.

- Bağırsakların düzgün çalışmasına katkı sağlar.

- Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

- Bağırsakları yumuşatır, kabızlığın önüne geçer.

- Doymamış yağ açısından oldukça zengindir.

- Yaşlanmayı geciktirerek cildin kırışmasına engel olur.

- Katarak hastalığına karşı direnç gösterir ve etkili koruma sağlar.

- Artrit hastalığının önlenmesine yardımcı olur.

Fındığın zararları

Fındık yüksek kalorili bir meyvedir. Bu sebeple aşırı yenilmesi şişmanlamaya neden olabilir. Bunun yanında vücut ısısının aşırı yükselmesine neden olur ve kişiyi ateş basar.