THY - Yeni Havalimanı Promosyon - Antalya İzmir

Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir?

Şarbon, bacillus anthracis adlı bakteri nedeniyle oluşan bir hastalık türüdür.

Şarbon hastalığının belirtileri

Şarbon hastalığı bulaşma şekline göre üç gruba ayrılır.

Deri şarbonu: Enfeksiyonlu hayvanların deri, kıl, yün gibi ürünleriyle temas eden kişilerin ciltlerindeki sıyrık veya kesiklerden bulaşır. Bakteri derideki sıyrıktan vücuda girerek ağrı, sızı ve kabartı oluşturur.

Akciğer şarbonu: Şarbon bakterilerinin solunum yolu ile alınmasından sonra soğuk algınlığına benzer bir takım belirtilerle rahatsızlık kendisini gösterir. Ateş, bitkinlik, yorgunluk ve solunum güçlüğü gibi belirtileri vardır.

Bağırsak şarbonu: Hasta hayvan etlerinin yenmesi sonucu bağırsak sisteminde iltihap oluşur. Bunun sonucunda mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishal gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu vakaların %25-60’ında hastalık ölümle sonuçlanır.

Şarbon hastalığından nasıl korunulur?

Şarbon, hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu sebeple öncelikle hayvan etkeni ortadan kaldırılmalıdır. Hasta hayvanlar öldürülerek cesetleri yakılır veya kireçli çukurlara gömülür. Ancak bu çukurlar derin olmalıdır. Aksi takdirde mikroplar solucan ile böcekler aracılığıyla taşınabilir. Ayrıca hayvan sürüleri şarbon sporlarının olduğu alanlardan uzak tutulmalı ve otlar yakılmalıdır. Bunun yanında şüpheli maddelerde ortadan kaldırılmalıdır. Madeni aletler ise strerilize edilmelidir.

Şarbon hastalığı nasıl bulaşır?

Şarbon hastalığı, hayvanlarla doğrudan veya dolaylı olarak temas halinde bulaşmaktadır. Bu rahatsızlık genellikle kasaplarda, veterinerlerde ve hayvan besleyenlerde görülür.

Şarbon mikrobu

Şarbona neden olan bakteri, çomak şeklinde ve hareketsizdir. Bu mikroorganizmanın çoğalmak için 37 derece ısıya ihtiyacı vardır. Vücut dışında “spor” denilen bir yapı oluşturarak kendisini dış etmenlere karşı korumaktadır. Sporlu şarbon basilinin pasif hale getirilmesi için 140 derecede, yarım saat bekletilmesi gerekir.

Şarbon hastalığının özellikleri nelerdir?

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon türüdür. Bu hastalığa yol açan mikroorganizmalar topraklarda ve meralarda bulunur. Mikrop hayvanın sindirim sistemine oradan da kana karışarak canlının tüm organlarının iflas etmesine sebep olur.

Şarbon tedavisi

Şarbon hastalığında antibiyotik tedavisi uygulanır. Deri şarbonu olan hastalarda ise, yaraların olduğu bölgeye pansuman yapılır. Öte yandan bu rahatsızlık için herhangi bir cerrahi operasyona gerek duyulmamaktadır.

Şarbon aşısı

Şarbona karşı en etkin korunma yöntemi aşılanmadır. Başlangıçta 15 günde bir 3 doz, devamında 6 ayda bir 3 doz, sonrasında yılda 1 doz şeklinde yapılır. Özellikle hayvan yetiştirenler ve çiflik işiyle uğraşanlar risk grubu içerisindedir. Ancak bu aşı şimdilik laboratuvar personelleri, askeri yetkililer ve tıbbi tehdit altında bulunanlar tarafından kullanılmaktadır.