THY - Orta Avrupa Eylül

Hazımsızlığa karşı nelere dikkat edilmeli?

Hazımsızlık, karnın üst bölgesinde ağrı, erken doyma, şişkinlik ve bulantı gibi yakınmalara yol açan bir sağlık sorunudur.

Hazımsızlık neden oluşur?

Tıp dilinde dispepsi olarak nitelendirilen hazımsızlık, mide çeperindeki koruyucu tabakanın asit nedeniyle bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Sinir-stres yapmak ve aşırı yemek yenilmesi bu duruma sebebiyet vermektedir.

Hazımsızlığa karşı nelere dikkat edilmeli?

- Yağlı besinler fazla tüketilmemeli

- Soğan, domates ve baharatlı yiyecekler fazla yenilmemeli

- Hızlı yemek yenilmemeli

- Düzenli olarak her öğün dengeli beslenilmeli

- Yatmadan önce yemek yenilmemeli

- Çikolata ve nane gibi ürünler fazla tüketilmemeli

- Asitli içeçeklerden kaçınılmalı

- Sıcak içecekler ve turunçgil suları fazla içilmemeli

Hazımsızlığın oluşumundaki temel etkenler nelerdir?

- Stres yapmak

- Kilo almak

- İlaç kullanmak (Kalp, astım, antibiyotik, romatizma, tansiyon ilaçları gibi)

- Dar giysiler giymek

- Sigara içmek

- Alkol kullanmak

- Az hareket etmek

Hazımsızlığın yol açtığı hastalıklar nelerdir?

- Yemek borusunda reflü

- Safra kesesi, pankreas hastalıkları

- Mide ülseri, gastrit benzeri her türlü mide hastalığı

- Huzursuz bağırsak sendromu

- Çölyak hastalığı

- Safra taşı

- Kabızlık

- Pankreas iltihabı (pankreatit)

- Tiroid sorunları

- Mide kanseri

- Sindirim sistemi bozuklukları

Hazımsızlık nasıl giderilir?

- Mide asidini düzenleyen hazımsızlık ilaçlarının kullanımı

- Şekersiz sakız çiğnemek

- Bitki çayı içmek

- Nane yağı tüketmek (Mide yanması olan kullanmamalı)

Hazımsızlık nasıl teşhis edilir?

Hazımsızlığın teşhis edilmesi için öncelikle fiziksel bir muayene yapılır. Bu rahatsızlık peptik ülsere yol açan bir bakteri türünden kaynaklanıyorsa kan, nefes veya dışkı testleri istenir. Endoskopi, ise bir diğer tetkik yöntemlerinden birisidir.

Hazımsızlığa iyi gelen bitkiler çözümler

- Sarı kantaron, zencefil, anason, rezene ve papatya çayı hazımsızlığın giderilmesinde büyük fayda sağlamaktadır.

- Kimyon ve karabiber gibi baharatlar (fazla tüketmemek kaydıyla) sindirime yardımcı olmaktadır.

- 3-5 yaprak taze nane çiğnemek hazımsızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.

- Kahve ve su tüketimi mideyi rahatlatarak kolay bir sindirime olanak verir.