THY - TR Çıkışlı Mauritius

Biberin en acı yeri neresidir?

Halk arasında yanlış olan yaygın bilgilerden birisi de biber tohumlarının, biberin en acı yeri olduğudur. Aslında en acı yer tohumlar değil, tohumları tutan zardır. Bibere acılığını veren içinde bulunan, renksiz ve kokusuz olan kapsaisin isimli maddedir. Bu madde ise en çok tohumları tutan zarda bulunur.

Biberin acılığını ölçen SAB isimli bir ölçü birimi mevcuttur. Bunu Amerikalı bir eczası (Wilbur Scoville) 1912 yılında alkolle yaptığı seyreltme testleri sonucunda bulmuştur. Biberin ne kadar seyreldiğinde, acılığını kaybettiğini ölçen bu teste göre, en çok seyreltilmesi gereken biber daha acıdır.

Örneğin ortalama bir Jalapeno biberi 4500 SAB’ tır. Bu 4500 kat seyreltildiği anlamına gelir. Saf kapsaisin tozunda ise 15 milyon SAB vardır ki, bulunduğu odaya girmek için koruyucu elbiseler gerekir.

Dünyada bilinen 3500 çeşit biber türü vardır. Bunların içinde en acı olan biber Naga biberidir. Bu biberde 923.000 SAB acı vardır. Ufacık bir parçası bile bir tabak yemeği yenmez hale getirebilir. Yine ilginçtir ki bu biberden yılda 250 bin adet satılmaktadır.